Paleo, evolutionsbiologi och evolutionsmedicin är begrepp för framtiden

Bakgrund till våra välfärdssjukdomar

Sjukdomar och annan ohälsa som idag präglar det västerländska samhället beror till stor del på krocken mellan vårt evolutionära, genetiska arv och den moderna livsstilen. Människan likt andra landlevande djur är inte genetiskt programmerade för att utveckla välfärdssjukdomar som exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, cancer, autoimmunitet, allergier, demens, benskörhet med flera, och inte heller många mer diffusa symtom som IBS, hudbesvär, akne, trötthet och hjärndimma. Viss ohälsa kan förklaras av att vi idag i genomsnitt blir äldre än förr i tiden, men denna förklaring utgör endast en mycket liten andel av orsaken bakom de senaste decenniernas explosion av insjuknande i ohälsa. 

Läs gärna artikeln Orsaken till hjärt-kärlsjukdomarna kan sökas i vår evolutionshistoria från tidningen Medikament för många år sedan skriven av Staffan Lindeberg, docent, läkare och forskare inom evolutionsmedicin och känd för sina originella studier om Kitavafolket på Trobrianderna på Nya Guinea, Indonesien. Även om artikeln har många år på nacken är innehållet fortfarande lika aktuellt.

Den gemensamma nämnaren bakom flera av de ovan uppräknade sjukdomarna och symtomen är metabola och inflammatoriska rubbningar. Dessa rubbningar utvecklas sällan över en natt utan istället långsamt under flera decennier fram till att en medicinsk sjukdomsdiagnos sätts. Annan ohälsa som exempelvis IBS, hudbesvär och trötthet kan däremot uppstå mer akut.

Många delar i den västerländska så kallade moderna livsstilen leder till insjuknande i sjukdomar och symtom. Artfrämmande kost, otillräcklig näring och kronisk stress är de i särklass största orsakerna bakom utbredningen av dagens ohälsotal och många sjukdomar kryper också allt längre ner i åldrarna. 

Utifrån en evolutionär aspekt ska människan likt andra djur i det stora hela bibehålla hälsa, livskraft, vitalitet och biologiska funktioner upp i hög ålder och därmed vara fria från välfärdssjukdomar och annan ohälsa. En förutsättning är att människan likt andra djur till stor del exponerar sina vävnader för den yttre miljö som det finns en genetisk anpassning till.



Definition av Paleo

Paleo är en förkortning för Paleoliticum (den äldre stenåldern), vilket innebär tidsepoken då vi människor levde som jägare och samlare, och som sträckte sig fram till för cirka 10 000 år sedan. Med ordet paleo avses inte en svart-vit gränsdragning för vad som är hälsosamt och inte, utan snarare en mall för hållbar och hälsosam livsstil att utgå från byggt på idén om vilken yttre miljö vi är genetiskt anpassade till. 

Begreppet evolutionsmedicin står för en medicinsk inriktning som försöker förklara dagens välfärdssjukdomar utifrån ett evolutionärt synsätt och, så långt det är möjligt, också utifrån en vetenskaplig evidens. Många gånger kan begreppen paleo och evolutionsmedicin användas synonymt. 

Läs gärna artikeln Människans kropp och själ bär vittne om evolutionen från Läkartidningen 2009 som är en intervju med Johan Frostegård, professor i medicin vid Karolinska institutet, överläkare och forskare vid Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge. Johan förespråkar just ett evolutionsmedicinskt synsätt inom vården.

Längre ner på sidan följer den närmare definitionen av Paleo i teorin som vi står för, som vi sedan starten 2008 har byggt våra kurser och yrkesprogram på och som dessutom återfinns i flera internationella sammanhang. Ett exempel på ett sådant internationellt sammanhang är den amerikanska funktionsmedicinaren Chris Kresser som har skrivit denna läsvärda artikel samt denna artikel som också poängterar att paleo är en mall för hälsosam livsstil. Samma definition finns i boken Ät & Lev Paleo, skriven av Paleo Institutes grundare och lärare Jonas Bergqvist, en bok som samtliga kursdeltagare rekommenderas läsa inför starten av våra yrkesprogram.

Längst ner på sidan hittar du länkar till våra kurser om paleo och evolutionsmedicin.

Det evolutionära synsättet på hälsa och ohälsa

Människokroppens utseende och funktion är resultatet av årmiljoners evolutionär utveckling där vi har levt som jägare och samlare i naturen under bar himmel. Endast under de senaste 10 000 åren, som utgör en bråkdel av vår totala evolution, har vi varit bofasta jordbrukare och omgett oss med boskap. Och endast under de senast 130 åren har vi människor konsumerat processad mat, en konsumtion som har ökat dramatiskt de senaste decennierna och fortsätter att öka. Konsumtionen av ultraprocessade livsmedel har ökat i Sverige med 142 procent mellan 1960 och 2010 enligt en svensk studie från 2015. Det är inte bara konsumtionen av ultraprocessad mat som ökat de senaste decennierna, utan också kronisk stress, fysisk inaktivitet och förekomsten av en allt större mängd kemikalier som på olika sätt letar sig in i våra kroppar. Och under de senaste 20 åren har den digitala världen kapat våra hjärnor och våra ögon stirrar i allt större utsträckning in i olika bildskärmar snarare än upp mot trädkronorna eller ut över horisonten.


Artriktig livsstil i teorin

Varenda cell i människans kropp reagerar och anpassar sig efter vad den exponeras för i sin omgivning. För att minska risken för välfärdssjukdomar och annan ohälsa så behövs en förståelse för hur människans artriktiga livsstils har sett ut. 

Många gånger är det enklare att förstå vad vi inte är genetiskt anpassade till än att förstå exakt vad vi är genetiskt anpassade till. Men oavsett så finns det en grunduppsättning förutsättningar att utgå från vad gäller omgivningens olika delar som kost, näring, rörelse, sömn, stress, återhämtning, tankar, känslor, ljus, mörker, luft, jord, vatten, toxiska ämnen etc. Som jägare och samlare under den äldre stenåldern så tros vi människor ha levt utifrån detta urval av förutsättningar:

  • Ätit mat efter säsong från både djur- och växtriket
  • Kött och andra delar från djur har varit högvaluta
  • Periodisk fasta förekom naturligt genom tidvis matbrist
  • Stor mängd lågintensiv rörelse kombinerat med maximala fysiska insatser när så krävdes
  • Dygnsrytm efter solens upp- och nedgång
  • Grupper om 20 - 150 individer där samarbete varit nödvändigt för överlevnad
  • Gruppens bästa sattes framför individens bästa
  • Individuella skillnader i personlighet, egenskaper, funktioner och utseende har stärkt gruppen som enhet
  • Akut stress med perioder av återhämtning
  • Existens istället för prestation och materialism
  • Män och kvinnor hade tydliga ansvarsområden
  • Lång livslängd men sannolikt hög barnadödlighet och dödsfall från trauma
  • Amningsperiod 2 - 4 år under vilken anknytning till mamman är viktigare än pappan
  • Kvinnorna fick många barn och menstruerade vid betydligt färre tillfällen än idag
  • Friare sexualitet



Paleo i den moderna vardagen

Det bör nämnas att för att idag förstå och utforma livsstilen för optimal hälsa på individnivå så behöver hänsyn tas till faktorer bortom det strikt genetiska arvet. Faktorer påverkar som epigenetiska förändringar (miljöns påverkan på genuttryck), social och kulturell programmering (särskilt under barndomen) och individuella skillnader i biokemi, personlighet med mera. Paleo är som tidigare nämndes en mall att utgå från, inte en fullkomlig lösning. Det styrker argumentet att ibland bör en pragmatisk hållning hållas om vad som fungerar i vardagen eller inte hos varje enskild individ. När det gäller komplexa egenskaper som personlighet, impulsivitet, oro, intelligens etc så styrs dessa till 30-50 % av genetik utifrån tvillingstudier. När det gäller moderna välfärdssjukdomar så är genetiken som orsak sannolikt en lägre siffra. Livsstilen är den dominerande orsaken. Enligt denna studie från 2016 beror cirka 80 % av samtliga kroniska sjukdomar på livsstil, endast resterande 20 % på genetik. 

Implementering av en artriktig livsstil är också grunden i alla funktionsmedicinska behandlingsprogram som många gånger är framgångsrika vid olika kroniska livsstilssjukdomar. Mer om funktionsmedicin kan du läsa här.

På denna sida (kostnadsfritt konto krävs hos oss) beskrivs vår paleometod - en 8-stegsmetod för att implementera en hållbar och hälsosam artriktig paleolivsstil i den praktiska vardagen tillsammans med en medveten användning av modern teknik. Du kan följa stegen på egen hand eller med coachstöd av oss. Oavsett så rekommenderar vi något av våra medlemskap som ger dig ett nätverk med likasinnade som äter och lever Paleo, massa tips och praktiska råd att inspireras av.

Kurser om Paleo