Den inflammatoriska maten
Det finns fyra stora livsmedelsgrupper i den moderna, västerländska kosthållningen som är inflammationsdrivande. Vid god grundhälsa behöver inte alla dessa elimineras helt och hållet, och det går bra att inom varje livsmedelsgrupp navigera till bättre val. De fyra livsmedelsgrupperna är:
- Socker
- Spannmål och gluten
- Mejeriprodukter
- Vegetabiliska oljor
Det är särskilt värdefullt att kunna vägleda navigera inom dessa livsmedelsgrupper så att du får så goda hälsoresultat som möjligt med minsta möjliga eliminering. Mer eller mindre eliminering av raffinerat socker, spannmål och mejeriprodukter är grunden i paleofilosofin, men dessa bröd och mjölk och är också två stapelvaror inom den svenska kosthållningen som många individer har svårt att utesluta helt.
Den moderna västerländska kosthållning är uppenbart inflammatorisk. Att konvertera den till att bli anti-inflammatorisk handlar om att undvika exponering av det som gör den inflammatorisk och att tillföra kroppen extra av de delar som är anti-inflammatoriska och som stödjer vävnaders vitalitet och flexibilitet.
Den anti-inflammatoriska maten
En normal grad av inflammation ska ständigt pågå i kroppen. Molekyler som aktiverar inflammationer balanseras normalt av molekyler som hämmar inflammation. Fria radikaler bildas ständigt och antioxidanter neutraliserar dem. Anabola perioder avlöses av katabola perioder. Begreppet homeostas innebär ett finstämt biokemiskt samspel för att vidmakthålla vävnaders robusthet och flexibilitet. Sjukdom inträffar när vävnaders skydd för att försvara sin robusthet och flexibilitet gått förlorad.
För att förebygga en dålig tarmflora, läckande tarm och nedsatt hälsa så är det en strategi att undvika att äta de delar i våra livsmedel som driver inflammationer, samt att tillföra nyttigheter som bidrar till våra vävnaders vitalitet och flexibilitet. Detta kan göras i olika ambitionsnivåer beroende på sjukdom, symtom och ambition.

Den mest längsgående strategin är olika former av eliminationskost där skadliga molekyler elimineras i så stor utsträckning som möjligt. Inom funktionsmedicinen finns flera olika eliminationsdieter, men i detta sammanhang ska Autoimmunt Protokoll (AIP) lyftas fram. Utgångspunkten för ett Autoimmunt Protokoll (AIP) är Paleokosten. Utifrån denna Paleokost utesluts temporärt ett visst antal tarmirriterande, allergena och inflammationsskapande livsmedel som vid god grundhälsa kan tålas, men ej under en läkningsfas för läkning av autoimmuna eller inflammatoriska sjukdomar och symtom. Stort utrymme lämnas i stället för näringsrika livsmedel som främjar immunförsvarets normala reglering.
Om du vill lära dig mer om immunförsvaret, inflammationer och hur du skräddarsyr kosthållningen för maximal anti-inflammatorisk effekt så rekommenderar vi någon av kurserna nedan.